Yin yoga

Yin yoga; ‘Movement in stillness’

Yin staat voor passief, gewrichten, vrouwelijk, maan, koelte, diepte. In een yin yoga les ligt de focus juist op het passieve en meditatieve en op de gewrichten, ligamenten en pezen en hun relatie met het myofasciale netwerk en subtiele energie lichaam. Een deel van de flexibiliteit komt voort uit lange spieren, maar in het bindweefsel rond de gewrichten en de fascia zit het andere deel van de te halen ruimte. In yin yoga worden, voornamelijk liggende, houdingen voor 3-5 minuten (soms veel langer) aangehouden. Op deze manier is er tijd om spanning los te laten met behulp van de adem en zo de diepere lagen rond de gewrichten te kunnen bereiken. Ondanks dat het vrij passief is, kan het door het lang aanhouden van de houding toch een behoorlijk intense ervaring zijn, observeer het eventuele ongemak, nodig je adem uit naar de plek en kijk wat er gebeurt.

In de lessen zullen diverse props worden gebruikt voor optimale ondersteuning van het lichaam, een mix van yin en restorative yoga. Bij voldoende support is het makkelijker en veiliger om je lichaam te observeren en te ontdekken waar nog spanning vastgehouden wordt en dus losgelaten mag worden.

Tijdens yin yoga gaan we op zoek naar ‘movement in stillness’ ofwel de beweging van niet alleen de adem, maar ook de beweging van energie die weer kan stromen door het loslaten van spanning, tijdens de asana waarin je op dat moment in stilte verblijft. Dus ben je op zoek naar meer rust en ruimte in jezelf, dan kan deze vorm van yoga wat voor je betekenen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *