De Kunst van het Niet-Doen

Wat leuk dat je meedoet met de Kunst van het Niet-Doen.
Ik kijk er enorm naar uit om dit met je te mogen delen.
Minder doen heeft mij enorm veel gebracht, zowel geestelijk als lichamelijk. Het is niet altijd een makkelijke beoefening, zoals met alles eigenlijk, maar het is enorm waardevol om tijd voor jezelf te maken zonder dat je daarin iets hoeft te doen en gewoon een kan en mag Zijn.
Deze online restorative yoga practices heb ik ontwikkeld, zodat jij ook thuis de Kunst van het Niet-Doen kan ervaren!

Ontdek ze op de Cursussen pagina!


Wat is het?

De Kunst van het Niet-Doen is een restorative yoga beoefening, waarin je de tijd neemt om in een vorm te zijn, terwijl je hele lichaam ondersteund wordt door props. In de filmpjes ben ik 20 minuten in de vorm. Als je 1 van de pakketten aanschaft, zijn er ook timers beschikbaar van 10, 15, 20, 30 en 45 minuten.
Het gaat om JOUW ervaring terwijl je je in de vorm bevindt, op wat voor manier dan ook. Het gaat niet om hoe het eruit ziet, dat je ergens moet zijn of dat elke specifieke houding een specifieke functie heeft die je zou moeten ervaren.


De Pakketten

Sensaties:

In het Sensaties pakket is de kans aanwezig dat je fysieke sensaties waar kan nemen of dat er een minimale inspanning nodig is. Dit zou toegankelijker kunnen zijn als je nog nooit zoiets als dit hebt beoefend, omdat er met de eventuele fysieke sensaties waarschijnlijk meer waar te nemen is. Al is er wel de uitnodiging om het niet-doen te onderzoeken en jezelf te ervaren, zonder de afleiding van fysieke sensaties.


Eenvoud:

Het eenvoud pack is er een waar je niet veel props nodig hebt. Twee grote dekens is genoeg om een comfortabele, volledig ondersteunde houdingen te creëren. Deze houdingen zijn een mix van vormen waarin je fysieke sensaties zou kunnen ervaren en stille vormen. Erg handig wanneer je niet zoveel props hebt.

Stilte:

In het stilte pakket zijn de houdingen heel neutraal en zo, dat je lichaam helemaal ondersteund wordt en je vrij bent van fysieke afleidingen. Hierdoor kan je al het andere observeren dat je kan ervaren wanneer je jezelf tijd, ruimte en ondersteuning geeft.

De Beoefening

Ik zal je laten zien hoe je in de vorm komt en de verschillende opties die ik gebruik om comfortabel te zijn. Je kan altijd dingen toevoegen of anders doen, zolang je er maar voor zorgt dat jouw lichaam helemaal comfortabel is en helemaal wordt ondersteund. Dit wordt ook in elke beoefening benadrukt. Daarna begeleid ik je, in een paar minuten, naar de stilte.

Wanneer je in de houding bent, kijk dan of je aanwezig kan blijven en kan observeren. Mocht het zijn dat je in slaap valt, hoef je je daar niet druk over te maken. Dan is dat waarschijnlijk wat je het hardst nodig had.

Deze beoefeningen, ondanks dat je niks doet, kunnen wel veel doen. Je drukke geest kan tevoorschijn komen en een enorm feestje of een uitbarsting geven, omdat de rest eindelijk stil is.
Ben vriendelijk naar jezelf en stop wanneer je je overweldigd voelt. Maar mocht je je onrustig voelen en behoefte hebben om constant te bewegen of te frunniken, kijk dan of je kan blijven ademen en in de houding kan blijven. Misschien dat je dan kan voelen wat er écht aan de hand is, wat de reden is van deze bewegingsafleiding.
Maar blijf altijd vriendelijk naar jezelf, het blijft een beoefening. Je kan stoppen en beginnen op het moment dat goed voelt voor jou.

Vlak voor het einde van de beoefening hoor je de klankschaal 3 keer. Bij de eerste keer kan je je aandacht terugbrengen naar de ruimte waar je bent en een diepe ademhaling nemen. De 2e keer kan je wat kleine bewegingen uitnodigen in je lichaam en bij de 3e keer vertel ik je hoe je zo moeiteloos mogelijk uit de houding kan komen.


De Props

Tijdens de beoefening maak ik gebruik van verschillende soorten props.
Dit zijn:

  • Bolsters
  • Dekens
  • Blokken
  • Riem
  • Handdoek
  • Oogzakjes

Dit is wat ik gebruik, maar je kan ook stoelen, kussens, boeken, meditatiekussens e.d gebruiken, ben creatief.
Zorg er wel voor dat ten alle tijden je lichaam en alle gewrichten volledig ondersteund zijn!

Kan je niet wachten om te beginnen met de Kunst van het Niet-Doen? Klik dan op onderstaande button en doe mee!